Европа да се готви за всички възможни варианти за Брекзит, включително и за раздяла без споразумение, се казва в заключенията от първия ден на Европейския съвет в Брюксел.

Липсата на напредък в преговорите за Брекзит беше акцентът в първия ден на срещата на европейските лидери.

"Достъпът от единния европейски пазар изисква равнопоставеност и честна конкуренция", коментира главният преговарящ от европейска страна Мишел Барние. 

„Ние оставаме на разположение, както и досега. Ще бъдем на разположение до последния възможен ден, за да дадем шанс за успех на тези преговори и да стигнем до споразумение. Още утре ще потвърдя и на преговарящия от страна на Великобритания Дейвис Фрост, че сме готови за интензивна работа в следващите 2-3 седмици, които остават пред нас“, каза Мишел Барние, главен преговарящ от ЕК.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен напусна заседанието малко преди началото му заради положителен тест за коронавирус на близък неин сътрудник. В отсъствието и на полския премиер по същата причина, няколко европейски лидери поставиха въпроса за риска от физическо присъствие за бъдещите им срещи.

„За всеки отделен Съвет в бъдеще ще решаваме с отделните делегации кой е най-добрият метод на работа. Кризата с COVID-19 засяга всички, включително и европейските институции“, заяви Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

Тази сутрин Съветът продължава с външнополитически теми. Напрежението с Турция не беше част от официалния дневен ред, но по настояване на Гърция и Кипър темата ще се обсъжда отново.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!