Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи в „Туитър“, че напуска днешното заседание на Европейския съвет, след като е научила, че неин сътрудник е дал тази сутрин положителна проба за COVID-19. 

Фон дер Лайен пристигна този четвъртък следобед в сградата на Съвета и бе показана в заседателната зала, където разговаря с държавни и правителствени ръководители при спазване на всички противоепидемични изисквания.

„Моето изследване е отрицателно, но като предпазна мярка напускам заседанието. Ще бъда в самоизолация“, уточнява тя в съобщението си.

Подобна ситуация стана причина полският премиер пък изобщо да не пристигне в Брюксел и страната му се представлява от Чехия. На дневен ред е темата за тревожната липса на какъвто и да било напредък в преговорите с Великобритания по Брекзит.

А за тази вечер са предвидени обсъжданията за екологичните амбиции на Европа. Българският премиер заяви, че е разговарял с председателя на ЕК страната ни да представи бързо проблемите, които би имала от скорошно затваряне на досегашните си енергийни мощности.

Бъдещият бюджет на Съюза и Фондът за възстановяване от коронавируса отново са под въпрос. Полша заплашва с вето, ако върховенството на закона се обвърже с достъпа до еврофондовете.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!