Коронавирусът, Брекзит и Зелената сделка – това са акцентите в дневния ред на Европейския съвет, който започна преди час в Брюксел.

Неофициално никой не очаква съществено развитие по темата Брекзит. Въпросът е кой лагер е по-многоброен в момента – този на евролидерите, които желаят втвърдяване на тона с Лондон и ясно послание в края на срещата или пък този на умерените евролидери, които смятат, че каквото и да е споразумение с Великобритания е по-добро от липса на споразумение. Темата е предвидена още в началото на срещата.

Другата важна тема в дневния ред е Зелената сделка. Българският премиер  Бойко Борисов заяви на влизане в сградата на Съвета, че е обсъждал с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен проблемите, които страната ни би имала, ако й се наложи скорошно затваряне на досегашните мощности.

„За външния свят би било лудост, ако Великобритания и ЕС не успеят да стигнат до споразумение. Ние имаме икономически и геополитически интерес да сключим сделка“, заяви премиерът на Нидерландия Марк Рюте.

Снимка: Reuters

„Моите политически опоненти се надпреварват в България да говорят как искат да запазят миньорите и ТЕЦ-овете, но в ЕП тези извън ГЕРБ са гласували за 60% таван“, отбеляза премиерът Бойко Борисов, който заяви, че е дискутирал проблема с председателя на ЕК и е изразил тревога, тъй като българската икономика е базирана на въглищата и ще срещне доста проблеми, ако започне да затваря бързо централите.

Що се отнася до борбата с коронавируса, премиерът изрази задоволство, че ЕК вече работи по общи критерии за единен медицински протокол и единен стил на действие ЕС, за което той е настоявал на последните няколко съвета.

Една от най-горещите теми не фигурира в официалния дневен ред, но може да предизвика сериозно напрежение за пореден път. Фондът за възстановяване от коронавируса и бъдещият европейски бюджет пак са под въпрос.

Полша заплаши с вето, ако се обвърже върховенството на закона с достъпа до еврофондовете. А и Европарламентът настоява за допълнителни 39 милиарда евро към бюджета. Европейските лидери засега имат доста различни позиции по темата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!