Липсата на подходящ размер скафандри провали рекламираната от НАСА космическа разходка на две американски астронавтки.

На 29 март Кристина Кох и Ан Макклейн трябваше да станат първите жени-астронавтки, излезли извън борда на Международната космическа станция. Но се оказа, че там има само един скафандър с подходящ размер за жени.

„Това са скафандри, които са правени в едни времена, когато действително е имало дискриминационно отношение към жените. Предвиждани са били да бъдат в среден, малък и голям – XL, размер, но в крайна сметка малкият размер никога не става реалност”, обясни д-р Светослав Александров, основател на сайта за космически новини Cosmos.1.bg.

НАСА овладя гафа и реши астронавтките да излязат в открития Космос поотделно, като използват един и същ скафандър със среден размер. Агенцията обяви, че работи върху нови модели, подходящи и за увеличаващия се брой жени, покорителки на Космоса.

В петък Ник Хейг подмени литиево-йонните батерии върху корпуса на Космическата станция с колежката си Кристина Кох. Планът е на 8 април Ан Макклейн да извърши ремонтни дейности върху корпуса на Космическата станция заедно с канадския астронавт Давид Сен-Жак.