Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че се тревожи за Европейския съюз и има подновено желание да работи за осигуряване на бъдещето му, предаде ДПА. Изказването подхрани предположенията, че федералният канцлер ще се опита да получи лидерска роля в ЕС след края на мандата си начело на германския кабинет.

"Мнозина се тревожат за Европа, аз също", каза Меркел в интервю, отпечатано в германския "Зюддойче цайтунг", френския "Монд", италианския "Стампа" и още три други европейски издания.

"Това още веднъж събужда у мен растящо чувство за отговорност да се погрижа за съдбата на Европа заедно с други", добавя Меркел.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер неотдавна каза, че според него е възможно Меркел да се премести в Брюксел. "Не мога да си представя, че Ангела Меркел ще потъне в неизвестност", посочи  Юнкер преди време.

Европа трябва да се изправи срещу предизвикателствата, поставени от тримата си големи глобални съперници - Китай, Русия и САЩ. Вече не можем да приемем, че мирът и сигурността, както и доброто икономическо положение в Европа, са гарантирани, ако не ги защитим, казва още Меркел в интервюто.

Според нея брекзит е най-голямата европейска повратна точка през последните години, но сега топката е в полето на Обединеното кралство.

По-късно германската канцлерка Ангела Меркел отхвърли идеята да поеме водеща роля в ЕС след края на мандата си, заявявайки, че няма да приеме никакъв политически пост, независимо къде, дори и в европейските структури.

Миналата година Меркел отстъпи дългогодишния си лидерски пост в Християндемократическия съюз (ХДС) и каза, че няма да се кандидатира за нов мандат като канцлер.