Миграция и Брекзит : това са горещите теми на последния евопейски съвет за годината, който започна този следобед в Брюксел. Дни преди началото на българското председателство, вече е ясно, че следващите 6 месеца отново ще са напрегнати за Европа.

Две години след началото на кризата с мигрантите, идеята на Брюксел за квоти се гледа с недоверие даже от председателя на съвета Доналд Туск, консервативните централноевропейски лидери остават непримирими, а призивите на ЕК за единство звучат като добро пожелание.

„Когато става въпрос за европейския икономически и валутен съюз, темата ни разделя, извинете ме за това географско опростяване - на Север и на Юг. Когато става въпрос за миграцията - на Запад и Изток. Това деление е съпроводено с емоции, които ни затрудняват още повече, за да намерим общ език и разумни аргументи за дебат. Затова трябва да работим усилено върху нашата обединение по-интензивно и по-ефективно”, заяви Туск.

От своя страна, Виктор Орбан подчерта, че Вишеградската четворка е готова да финансира защитата на външните граници на ЕС и действията за укрепване на Либия – но не и да приеме мигранти на своя територия.

В типичния си ироничен стил шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер коментира: „Това е доказателство, че страните от Вишеградската четворка са напълно единни, когато става въпрос за солидарност. Накратко: днес съм щастлив човек”.

Британският премиер Тереза Мей пък идва да преговаря за брекзит със силно отслабена позиция, след като вчера и депутати от собствената й партия я бламираха и дадоха възможност на парламента да наложи вето на споразумение за излизане от ЕС.