Ръководителите на Германия, Италия и Франция се събират на остров край Неапол, за да обсъдят състоянието на Европейския съюз след вота за брекзит.

Италианският премиер Матео Ренци ще бъде домакин на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд. Това е втората среща на лидерите на трите водещи икономически сили в еврозоната, след като британците гласуваха за излизане от Евросъюза.

По думите не Ренци ще се обсъжда "как да се изстреля наново Европа от дъното". Цели се единството на трите най-големи страни в Европа, а не да създава някакъв специален клуб, допълва още италианския премиер.

Според него Европа трябва да се справи с последствията от брекзита, с вълната от терористични атаки и да преоткрие своята роля. За целта Евросъюзът трябва да инвестира в отбрана, образование и култура, и същевременно да скъса с бюрократичните правила.

За Ангела Меркел днешните разговори поставят началото на серия от срещи с други европейски лидери тази седмица.

Соред дипломатически източник целта на дискусиите е преди всичко да се избегне по-нататъшно разпадане на Евросъюза, на фона на опасенията, че вотът на британците може да доведе до подобен референдум и в Холандия.