Лидерите на сепаратистките Донецка и Луганска народна република Денис Пушилин и Леонид Пасечник са се обърнали към руския президент Владимир Путин с молба, с цел да бъдат избегнати жертви сред мирното население и да бъде предотвратена хуманитарна катастрофа в Донбас, да им окаже помощ за "отблъскване на агресията от страна на въоръжените сили на Украйна". Това съобщи прессекретарят на Путин Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

В писмата си Пасечник и Пушилин изразяват благодарност на Путин за признаването на техните държави и подчертават, че "във връзка с изострянето на обстановката и на заплахите от страна на Киев гражданите на републиките са принудени да напускат домовете си, като продължава евакуацията им в Русия.

В условията на продължаваща военна агресия от страна на въоръжените сили на Украйна в републиките текат разрушения на гражданска и промишлена инфраструктура, училища, болници, детски градини и най-страшното - смърт на мирно население, включително деца. Действията на киевския режим говорят за нежелание за прекратяване на войната в Донбас", пишат в писмото си сепаратистките лидери.

"Киев продължава да увеличава военното присъствие на линията на боен контакт, като при това получава всестранна подкрепа, включително военна, от САЩ и други западни държави. Киевският режим се е ориентирал към силово решение на конфликта", се казва в обръщението.

"Като се вземе предвид гореизложеното, главите на двете републики във връзка със създалата се обстановка, а също с цел недопускане на жертви сред мирните граждани и хуманитарна катастрофа, на основание на членове 3 и 4 от договорите за дружба, сътрудничество и взаимна помощ между Руската федерация и републиките молят президента на Русия да окаже помощ за отблъскване на агресията на въоръжените сили и формированията на Украйна", каза Песков.