Украйна въвежда извънредно положение. То ще е в сила на територията на цялата страна поне 30 дни. Парламентът взе решение. да позволи на гражданите да се въоръжат. Външното министерство на Украйна призова украинците в Русия да напуснат страната. Смята се, че около 3 млн. украинци живеят в Русия.           

На този фон Русия вече изтегля дипломатите си от Киев. Посолството е празно. Днес следобед охраната на сградата бе поета от украинската полиция, а руският флаг вече не се развяваше. Според местни медии през нощта се е виждал дим в сградата, което породи спекулации за горене на документи.

Снимка: bTV

Москва заплаши и със "силен" отговор на санкциите, наложени от Вашингтон. Брюксел предупреди, че готви още рестрикции, а утре извънредно ще заседават Европейският съвет.

Оживление в магазин за оръжия в центъра на Киев. Евгений е дошъл, за да започне процедурата по издаване на лиценз и да си купи оръжие за самозащита.

„Решението го взех по-рано, но сега ситуацията е такава, че по-добре човек да има оръжие, отколкото да няма“, заяви той пред специалните пратеници на bTV Цветана Балабанова и Александър Осиченко.

Около 1400 лв. струва т.нар. “травматично оръжие” – пистолет с гумени патрони.

“Във всеки дом на американците има оръжие. Те защитават частната си собственост, ние също“, смята Наталия.

Снимка: bTV

Игор е купил цивилна версия на боен пистолет, а сега и боеприпаси.

„У нас има поговорка: най-добре е оръжието никога да не ти потрябва, но когато ти потрябва, е по-добре да го имаме“, заяви той.ю

Търговците казват, че на 15 февруари – ден преди датата, за която се спекулираше, че може да започне руска инвазия, опашката пред този оръжеен магазин е стигала до улицата.

На този фон Украйна свика резервистите между 18 и 60-годишна възраст. Пълна мобилизация обаче към момента не се очаква.

„Ако замълчим днес, ще изчезнем утре. Упорита работа предстои за всички ни и ние сме готови за това. Лично доверие. Доверие в държавата. Увереност в нашата победа. Не плачете, а печелете“, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Москва обяви, че санкциите на Вашинготн ще получат силен отговор.

„Страната ни остава отворена за пряк и честен диалог, за търсене на дипломатически решения на най-сложните въпроси. Но ще повторя: интересите на Русия, безопасността на нашите граждани са абсолютни", заяви президентът на Русия Владимир Путин.

След признаването на Донецката и Луганската народни републики от Русия Вашингтон обяви, че няма смисъл от среща нито между първите дипломати, нито между президентите на двете страни.

Днес следобед редица украински сайтове са били жервти на кибератака.