По всичко личи, че лидерът на консерваторите Дейвид Камерън ще прекара още пет години на Даунинг Стрийт като министър-председател, съобщи кореспондентът на bTV в Лондон. Успехът на торите обаче виси на косъм от вероятността за нова коалиция.

Камерън обеща че ще обедини Великобритания и ще работи за интересите на всички граждани.

„За мен тези избори бяха свързани с трудните решения, които трябваше да вземем през последните пет години”, коментира Дейвид Камерън. Няколко часа по-късно, когато стана ясно, че консерваторите със сигурност събират абсолютно мнозинство, той обяви, че ще формира новото британско правителство и ще свика референдум за оставане на страната в ЕС.

Снимка: Reuters

Лидерът на лейбъристите Ед Милибанд с наведена глава призна разочарованието си от изборния резултат. Либерал демокартите загубиха десетки места в парламента и на този етап ще бъдат представяни от едва 12 души. По-късно през деня Милбранд подаде оставка, като се очаква и лидерът на Либарал-демократите Ник Клег да го последва.

На обратния полюс е Шотландската национална партия. В Шотландия тя постигна почти 100-процентов резултат, като спечели 36 депутатски места от 39 възможни в Шотландия.

Една от тях е 20-годишната Мери Блек. Толкова млад депутат Великобритания не помни от 1667 година.

„Шотландците проговориха и този път техният глас ще бъде чут в Уестминстър. Аз обещавам на моите избиратели че това е което аз ще правя. Благодаря ви!”, каза тя.

Победата на Камерън носи и доза несигурност, тъй като след 2 години той ще проведе референдум за оставане в Евросъюза.

Добрата новина е, че лидерът на антиевропейската ЮКИП Найджър Фараж не е успя да се пребори за депутатско място. Той също подаде оставка.