Летището на Бали днес заработи отново два дни след като вулканът Агунг изригна и разпръсна вулканична пепел над острова, което доведе до затварянето му и блокирането на много туристи, предаде „Ройтерс”. Сред чакащите да се приберат има и българи.

Службата за контрол на въздушното движение уточни, че работата е била възобновена в 02:28 часа местно време (06:28 ч. по Гринуич). Летището беше отворено, след като властите понижиха предупреждението за авиацията до "оранжево", една степен под най-високото равнище.

40 въздушни курса бяха отменени вчера и още толкова в понеделник. Това остави 60 000 пътници на индонезийския остров. 

Решението за възобновяване на работата беше взето след спешна среща на летището, на която беше направена оценка на метеорологичните условия, на резултатите от пробите и данните от службата за контрол на въздушното движение и други служби.

Авиокомпания "Сингапур еърлайнс" съобщи, че днес ще поднови полетите между Сингапур и Бали. Австралийската компания "Куонтас еъруейз" каза, че нискотарифното й подразделение "Джетстар" ще извърши утре 16 полета до Австралия, за да превози 3800 блокирани на острова свои клиенти. 

39 българи са потърсили до момента съдействие от кризисния щаб на посолството ни в Бали за възможните начини да напуснат острова. 

Сънародниците ни са в безопасност и се намират в хотелите, в които са отседнали.