Летището на Хонконг отмени днес всички заминаващи полети, след като демонстранти влязоха в терминалите, предаде Асошиейтед прес.

Летищната управа обяви, че анулира всички заминаващи полети след 16.30 ч. местно време. В изявлението се посочва, че не се очаква да бъдат засегнати пристигащите полети.

Днес е вторият пореден ден, в който летището на Хонконг отменя полети заради протестните прояви, смущаващи работата му.

Снимка: EPA

Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет осъди насилието при продемократичните протести в Хонконг и призова властите и демонстрантите да уредят спора си по мирен път, предаде Асошиейтед прес.

Говорител на Бачелет каза, че тя е разтревожена от "изострянето на насилието" напоследък.

Службата на върховния комисар на ООН за правата на човека също така прегледа надеждни доказателства за това, че полицията използва "несмъртоносни оръжия по начини, които са забранени от международните норми", заяви Рупърт Колвил.

Службата призова властите в Хонконг да разследват случаите на използване на сълзотворен газ от полицията в пълни с хора, заградени пространства и направо срещу демонстрантите.

Лидерът на републиканците в американския Сенат Мич Макконъл предупреди Китай, че евентуално насилствено потушаване на протестите в Хонконг ще бъде "напълно неприемливо", предаде Ройтерс.

"Хората в Хонконг храбро се изправят срещу Китайската комунистическа партия, след като Пекин се опитва да посегне на тяхната автономия и свобода", заяви Макконъл в "Туитър".

"Всяко насилствено смазване би било напълно неприемливо... Светът гледа", каза той.