Летище във Франция ще бъде преименувано в чест на кралица Елизабет II, след като получи разрешение от краля, съобщиха властите в града.

Льо Туке в Северна Франция получи благословията от краля в понеделник, съобщи кметството, цитирано от Би Би Си.

Летището ще бъде преименувано на „Международно летище Ле Туке-Пари-Плаж Елизабет II“.

Кметството заяви, че почитта към „великата кралица“ ще бъде признание и за „най-британския френски курорт“.

Датата на откриването не е определена. То идва, след като първоначалното предложение беше отправено към британската корона шест дни след смъртта на  Eлизабет II на 8 септември миналата година.

От кметството в града уточняват, че това е реверанс и към чичото на покойната кралица, крал Едуард VIII, който е посещавал курорта, за да се наслаждава на конна езда и яхти, понякога придружаван от племенницата си, когато тя все още не е била кралица.

„Фактът, че крал Чарлз III прие предложението на кмета на Льо Туке, още повече подкрепя стратегията на последния, който иска да утвърди Льо Туке като „най-британския от френските курорти“,  уточняват от кметството.

Летището е проектирано през 30-те години на миналия век, за да посрещне британците в крайбрежния град, който се намира на около час път с кола от Кале. Президентът Еманюел Макрон и съпругата му Брижит също имат ваканционен дом там.