Кралица Елизабет II е била изправена пред потенциална заплаха за убийство по време на посещението си в САЩ през 1983 г., сочат наскоро публикувани документи на ФБР. След смъртта на кралицата миналата година ФБР публикува архив от документи, свързани с пътуванията на покойната кралица в САЩ, пише Би Би Си.

Те показват как ФБР, което е помагало да се осигури безопасността на монарха по време на посещенията му, се е притеснявало от заплахите на терористичната организация ИРА.

Снимка: Getty Images

На снимката: Кралица Елизабет II и принц Филип разговарят с рейнджъри от националния парк по време на посещението си в Йосемити.

Заплахата за убийство е отправена към полицейски служител в Сан Франциско. Според досието офицер, който често посещавал ирландски пъб там, предупредил федералните агенти за обаждане от мъж, с когото се запознал в заведението.

Полицаят разказал, че мъжът му казал, че търси отмъщение за дъщеря си, която „била убита в Северна Ирландия с гумен куршум“. Заплахата е отправена на 4 февруари 1983 г. - около месец преди посещението на кралица Елизабет II и съпруга ѝ в Калифорния.

"Той щеше да се опита да навреди на кралица Елизабет и щеше да го направи или като пусне някакъв предмет от моста Голдън Гейт върху кралската яхта "Британия", когато тя плава под него, или щеше да се опита да убие кралицата, когато тя посети националния парк Йосемити", се казва в документа.

Снимка: Getty Images

На снимката: Кралицата и принц Филип пристигат в Сан Диего. Кралската яхта е на заден план.

В отговор на заплахата Тайните служби са планирали да "затворят пешеходните пътеки на моста Голдън Гейт, когато яхтата наближи". Не е ясно какви мерки са били предприети в Йосемити, но посещението е продължило. ФБР не публикува подробности за арестите.

Много от държавните визити на покойната кралица в САЩ, включително посещението на Западното крайбрежие през 1983 г., се провеждат по време на засиленото напрежение по време на размириците в Северна Ирландия.

През 1976 г. покойната Елизабет II е в Ню Йорк за честванията на 200-годишнината на Америка. Документите разкриват как е била издадена призовка на пилот за това, че е прелетял с малък самолет над квартал в Ню Йорк с надпис "Англия, махай се от Ирландия".

Снимка: Getty Images

На снимката: Кралица Елизабет II и президентът на САЩ Джералд Форд по време на церемонията по пристигането им в Белия дом на 7 юли 1976 г.

Файловете показват как ФБР е останало бдително към това, което е смятало за реална възможност за заплахи към покойната кралица.

Нейният втори братовчед - лорд Маунтбатън, е убит при бомбен атентат на ИРА край бреговете на графство Слиго, Република Ирландия, през 1979 г.

Преди личното посещение на покойната кралица в Кентъки през 1989 г. във вътрешна бележка на ФБР се казва, че "възможността за заплахи срещу британската монархия е постоянна от страна на Ирландската републиканска армия (ИРА)".

Известно е, че покойната кралица, която е притежавала състезателни коне, е посещавала Кентъки няколко пъти през живота си, за да се наслади на конните състезания в щата, включително на Кентъки Дерби. По време на държавно посещение през 1991 г. тя трябваше да гледа бейзболен мач на "Балтимор Ориолс" заедно с президента Джордж Буш.

Снимка: Getty Images

На снимката: Кралица Елизабет II на бейзболен мач на "Балтимор Ориолс".

ФБР предупреждава Сикрет сървис, че "ирландски групи" планират протести на стадиона и "ирландска група е резервирала голям брой билети за трибуните" за мача.

Бюрото заяви пред NBC News, че е възможно да съществуват "допълнителни записи" освен тези, публикувани тази седмица, но не определи график за публикуването им.