В рамките на няколко часа във вторник 27-годишната лекарка Ашли Брей от болница “Елмхърст” се опитва да спаси живота на двама възрастни пациенти и на 38-годишен мъж, който й напомня за годеника й, разказва “Ню Йорк Таймс”. Всички те са заразени с коронавирус и са получили сърдечен арест. Впоследствие и тримата умират.

“Елмхърст” е най-старата и една от трите основни държавни болници в Ню Йорк, намираща се в източния квартал “Куинс”.  Тя разполага с 545 легла. За да се посветят изцяло на борбата с с вируса, лекарите препращат пациенти без COVID-19 към други лечебни заведения. Междувременно, работят само с няколко дихателни апарата, а някои пациенти умират, докато чакат за легло. 

“Хладилният камион за телата на починалите е паркиран до болницата. Това е Апокалипсис!”, разказва д-р Брей.

Снимка: Reuters

Друга лекарка, която работи в спешното поделение, показва ситуацията отблизо в потресаващи кадри - болницата е обсадена от пациенти, а медицинският персонал, който е на първа линия, няма нужните предпазни средства.

“Нямаме подкрепата, от която се нуждаем… А това е Америка!”, казва д-р Колийн Смит. “Много от младите, които се разболяват, не пушат, здрави са. Това са обикновени хора между 30-50 години, които не са очаквали да им се случи това”, допълва тя.

“Искам да се знае, че умират хора. А ние нямаме средствата да се погрижим за тях. И е много тежко!”, завършва през сълзи д-р Смит.

В Ню Йорк, който се превърна в епицентър на епидемията в САЩ, болниците започват да се сблъскват с подобен ръст на случаите, който претовари здравните системи на Китай, Италия и други страни. Kъм момента само там са починали над 360 души, а заразените надхвърлят 33 000.

Снимка: Getty Images

Всички над 1800 интензивни легла в града се очаква да бъдат заети до петък, според данни на Aгенцията за управление на извънредни ситуации. Здравните власти обаче успокояват, че са взети нужните мерки. Федералното правителство на САЩ изпраща 1000 допълнителни легла в Ню Йорк, но се очаква те да пристигнат в средата на април. Властите обмислят превръщането на хотели във временни медицински центрове. 

В болница в Бронкс - друг засегнат район на Ню Йорк, поради липса на носилки някои пациенти седят в столове. Медицински работници в Манхатън публикуваха в социалните мрежи снимки, показващи как техни колеги използват торби за боклук като предпазна екипировка. 

На този фон опашката от желаещи да бъдат тествани за вируса пред болница “Елмхърст” започва от 6 сутринта и продължава до 17 вечерта. Много от тях си тръгват, без да успеят да бъдат изследвани. 

“Болницата се бори с първата вълна на това цунами”, обяснява д-р Рики Лейн, която работи в “Елмхърст” повече от 20 години. Тя сравнява ситуацията в спешното отделение с препълнен гараж за паркиране, където лекарите трябва постоянно да местят пациенти, за да могат да лекуват и блокираните на носилките пациенти. 

Снимка: Reuters

И тук, както и в болниците по целия свят, членове на семействата на заразените не се допускат. Д-р Лейн си припомня случай на 30-годишен мъж, чието дишане се влошило бързо и трябвало да бъде поставен на дихателен апарат: "Той изпадна в паника, виждах ужаса в очите му. Беше сам".

Някои пациенти са намирани починали в стаите им, докато лекарите са заети да помагат на други, пише “Ню Йорк Таймс”. Когато е ясно, че няма да могат да се възстановят, започват да търсят близките им. 

Това се опитала да направи и д-р Брей преди да почине мъжа, който й напомнял на нейния годеник. Оказало се, че и неговата майка е заразена с коронавируса и е пациент в друга болница. “В крайна сметка, не успяхме да се свържем с никого”, разказва лекарката.