Двама американски сенатори са заподозрени в реализирането на печалби с търговия на борсата, използвайки поверителна информация за пандемията от коронавирус, съобщават медии в САЩ.

Ричард Бър и Кели Льофлер са продали свои активи за милиони долари, преди борсите да се сринат заради кризата, предизвикана от COVID-19. Льофлер също така е инвестирала в компании, които разработват приложения за работа от вкъщи, какъвто модел беше наложен на служителите на много фирми след обявяването на карантината.

Двамата са членове на здравната комисия на сената и през януари са присъствали на секретни заседания, където са се обсъждали възможните последствия от разпространението на заразата.

Веднага след това, в началото на февруари, Кели Льофлер е продала свои активи на стойност между 1 275 000 и 3 100 000 долара. Нейният съпруг Джефри Спречър, който е председател на Нюйоркската борса, също е продал свои акции.

Кели Льофлер
Снимка: Reuters

Според „Дейли бийст“ Льофлер е осъществила първата продажба веднага след като на 24 януари е присъствала на закрит брифинг на администрацията на президента Тръмп за заплахата от коронавируса.

Ричард Бър и съпругата му пък са продали акции на стойност между 628 000 и 1 700 000 долара седмица, преди да настъпи срив на световните пазари, съобщава „Пропублика“. Изданието отбелязва, че част от продадените акции са дялове в хотели и ресторанти.

Общественото радио Ен Пи Ар разпространи таен запис на Бър, в който той е предупредил приближени бизнесмени за наближаващата опасност през февруари.

Ричард Бър
Снимка: Reuters

Бър, който е и председател на сенатската разузнавателна комисия, на свой ред обвини Ен Пи Ар в изопачаване на неговите думи, които е произнесъл в публична реч.

Говорителят на сенатор Кели Льофлер пък заяви, че тя няма нищо общо с извършените продажби на нейни акции, а става въпрос за „инвестиционни решения, които се вземат от множество съветници без знанието или участието на съпруга й“.

Редица медии в САЩ отбелязват, че доказването на използването на вътрешна информация за лично облагодетелстване чрез борсови сделки е много трудно доказуемо.

Въпреки това популярният телевизионен водещ от „Фокс Бюз“ Тъкър Карлсън отправи искане за оставката на сенатор Бър в национален ефир.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!