Хиляди жители на Лос Анджелис получиха препоръка да се евакуират заради бързо придвижващ се горски пожар, който избухна в ранните часове вчера.

Пожарът се разрази близо до центъра на изкуства "Гети" и бързо обхвана 200 хектара близо до луксозните домове в града. Губернаторът на Калифорния вчера обяви извънредно положение заради горски пожари, които бушуват в много други райони на щата.

Над 2 000 къщи се намират в зоната на задължителни евакуации. Звездата от Ен Би Ей Леброн Джеймс и актьорът Арнолд Шварценегер съобщиха, че са сред тези, които са били принудени да напуснат домовете си.

Освен това снощната премиера на филма на филма "Терминатор: Мрачна съдба" беше анулирана.

Сред другите домове в зоната за евакуация са и къщите на сенаторката демократ Камала Харис, която се кандидатира за партийната номинация за президент, шефа на компанията "Дисни" Боб Айгър и рапъра и продуцент Доктор Дре.

Кметът на Лос Анджелис обяви, че ще поиска допълнителни ресурси за справянето с пожара.

Около 2,2 милиона души в северната част на Калифорния са без електричество, след като то беше спряно през уикенда, за да се намали рискът от избухването на нови пожари. Възможни са и нови спирания на електроподаването в следващите дни, защото се очакват още бурни ветрове.

Избухналият през уикенда пожар в лозарските райони на Северна Калифорния пък продължи да се разраства и вече обхваща площ от 300 кв. км. Унищожени са 123 сгради, в това число 57 частни жилища, а още 90 000 са застрашени.