Служителите в парк за мечки в Прищина работят усилено, за да успокоят лъв, който изглежда озадачен от обилния снеговалеж, предава Ройтерс.

Голямата котка се разхожда в заграждението си под падащите снежинки и изучава натрупаните преспи. Останал недоволен от условията, лъвът се прибира обратно в отопляемата си клетка.

Снимка: Reuters

Това е първият досег на лъва Гьон със снега. Той е спасен миналата година от ресторант в Косово, където е използван за забавление на клиентите. Очаква се да бъде преместен в Южна Африка, но все още има правни пречки. Докато бъдат разрешени, Гьон ще живее в парка за мечки.

„Знаем, че това не е идеалната им среда за оцеляване, но създадохме удобно пространство за зимата и монтирахме нагревател, който много му помага“, обясни управителят Албана Хоти.

Паркът е дом на 20 мечки и се управлява от „Четири лапи“. Повечето от мечките също са били атракции в ресторанти. 16 от мечките успяват да заспят зимен сън.

„Четири или пет от нашите мечки не влизат в пълен зимен сън, защото никога не са преживели дивия си живот и това е всичко, което могат да направят, те заспиват малко и след това отново излизат“, каза Хоти.