Месо, млечни продукти и захар, създадени в лаборатория, може да се продават в Обединеното кралство за първи път за консумация от хора до две години - по-рано от очакваното.

Агенцията за хранителни стандарти във Великобритания (FSA) изследва как може да ускори процеса на одобрение на лабораторно отглежданите храни.

Такива продукти се отглеждат от клетъчно ниво в малки лаборатории.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Фирмите от Обединеното кралство са водещи в тази област от научна гледна точка, но смятат, че настоящите разпоредби ги спъват.

@insider From lab-grown steak to plant-based solutions, here’s a look inside the $5.6 billion alternative meat industry. #alternativemeat #sustainablefoods #meat original sound - Insider

Миналия месец там за първи път беше пусната в продажба храна за кучета, произведена от месо, отгледано в лаборатория.

През 2020 г. Сингапур стана първата държава, която разреши продажбата на месо, създадено чрез така нареченото „клетъчно земеделие“, за консумация от човек, последван от САЩ три години по-късно и Израел миналата година.

Италия и американските щати Алабама и Флорида обаче са въвели забрани.

Снимка: iStock

Агенцията за хранителни стандарти във Великобритания (FSA) ще разработи нови правила, като ще работи с експерти от високотехнологични фирми за храни и академични изследователи.

Според агенцията целта е да завърши пълната оценка на безопасността на две храни, отгледани в лаборатория, в рамките на двугодишния процес, който започва.

Критиците обаче твърдят, че участието на фирмите в изготвянето на новите правила представлява конфликт на интереси.

Инициативата е в отговор на опасенията на британските фирми, че губят позиции пред конкуренцията в чужбина, където процесите на одобрение отнемат два пъти по-малко време.

Професор Робин Мей, главен учен от агенцията, заяви пред Би Би Си, че няма да има компромис с безопасността на потребителите.

„Работим в много тясно сътрудничество със съответните компании и академични групи, за да разработим заедно регулаторна структура, която да е добра за тях, но на всяка цена да гарантира, че безопасността на тези продукти ще остане възможно най-висока“, каза той.

Но критици като Пат Томас, директор на кампанийната група „Отвъд ГМО“, не са убедени в този подход.

„Компаниите, участващи в подпомагането на агенцията при изготвянето на тези разпоредби, са тези, които най-вероятно ще се възползват от дерегулацията, и ако това беше друг вид хранителен продукт, щяхме да сме възмутени от него“, каза тя.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте btvnovinite.bg в TIKTOK