Смята се, че плодовете на черното куче грозде са убили римския император Август, но те са пословично смъртоносни. Доматите принадлежат към същото растително семейство, Solanaceae, и също произвеждат токсични стероидни гликоалкалоиди, пише БГНЕС. Въпреки това доматите обикновено не ни убиват.
Някога се е смятало, че доматите (Solanum lycopersicum) са отровни, но всъщност те превръщат горчивите си токсини в нещо по-вкусно и по-малко смъртоносно. Биологът от университета в Съчуан Фън Бай и неговите колеги вече са идентифицирали генетичните механизми, участващи в безопасната трансформация на доматения плод.
Доматите от семейство Solanaceae използват стероидни гликоалкалоиди като естествена защита срещу вредители. Смята се, че тези молекули нарушават мембраните на животинските клетки, като ги увреждат и в крайна сметка причиняват клетъчна смърт.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
Картофите, друг член на това токсично семейство, са култивирани така, че да имат безопасни нива на тези съединения, въпреки че могат да ги изпомпват, когато са повредени или изложени на голямо количество светлина.
При хората това гликоалкалоидно вещество има неприятен горчив вкус. Поглъщането на прекалено голямо количество води до усещане за парене в устата, последвано от симптоми, включващи гадене, спазми, забавен пулс и намалено дишане, повръщане, диария, вътрешно кървене и поражения на стомаха.
Но същите тези растения имат нужда и от разпръскване на семената си, а животните са чудесни в това отношение. Така че при някои от растенията, когато плодовете им, носещи семена, узреят, горчивите токсични химикали се превръщат в нещо по-вкусно, за да примамят какавидиращите семенни таксита.
Бай и екипът му откриват, че при доматите химикалите, които правят плодовете по-червени, по-меки и по-сладки, координират и разграждането на токсичния гликоалкалоид в по-малко токсично съединение, наречено ескулеозид А.
„Това помага да се гарантира, че високите нива на токсични стероидни гликоалкалоиди остават в незрелите плодове, за да се поддържа устойчивост срещу атаките на тревопасните, като се гарантира, че плодовете ще достигнат етапа на узряване на семената“, обяснява екипът в статията си.
Вкусните плодови растения използват епигенетична регулация, за да контролират каскадата от промени, необходими, за да направят своите плодове безопасни за консумация.
По-конкретно, протеин, наречен DML2, позволява на механизма за четене на гени в клетката да получи достъп до гените, участващи в спирането на токсините, като премахва метиловите групи, които действат като молекулярни сигнали, от определена част на генетичната хромозома - процес, наречен деметилиране.
Когато изследователите генетично деактивират създаването на DML2 в доматите, произведените плодове все още съдържат високи нива на стероидните гликоалкалоиди.
Сравнявайки гените, участващи в други сродни растения, Бай и екипът му откриват също така, че задвижваното от DML2 деметилиране на ДНК се е увеличило по време на опитомяването на доматите, което е променило растенията от производители на малки плодове в създатели на големи червени такива.
Същевременно нивата на гените, поддържащи стероидни гликоалкалоиди, също намаляват. Сега дори зелените домати могат спокойно да се консумират в умерени количества.
Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте btvnovinite.bg във VIBER
Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM
Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK
Последвайте btvnovinite.bg в TIKTOK