2,6 терабайта информация за над 320 000 компании по света – това е резултатът от публикуването на цялата информация от „Панамските досиета”. Журналисти и следователи очевидно ще имат доста работа, за да пресеят данните за отделните страни.

Още когато в началото на април изтекоха първите данни за клиентите на панамската кантора „Мосак Фонсека”, вниманието беше привлечено известните политици и звезди в спорта и шоубизнеса. В сайта си Международният консорциум на разследващите журналисти изброи близо 140 популярни личности, чиито имена изскачат от 11-те и половина милиона файла.

След пълното публикуване на данните се оказа, че 11 516 компании и 6285 физически и юридически лица - техни собственици или директори, имат връзки с Русия. "Известия" пише, че според разкритията в Панама са регистрирани общо 7319 руски офшорни компании, а в Русия живеят 2229 собственици на такива фирми.

За сравнение офшорки са открити от 4500 граждани на САЩ, 920 британски поданици и 9000 китайци. А публикувана от "Ведомости" анкета показва, че над 50 на сто души в Русия не са чували нищо за панамския скандал.

Разследването открои и цял кръг от фирми, свързани с приближени на Владимир Путин. По този начин се е прикривала собствеността върху активи на стойност около 2 млрд. долара.

Украинският му колега Петро Порошенко също се е възползвал от предимствата на офшорното законодателство. Високопоставен мениджър в неговата компания „Рошен” е управител на регистрирана от „Мосак Фонсека” фирма, която върти търговия с Газпром и други енергийни компании. В списъка присъстват също Борис Ложкин, оглавяващ администрацията на Порошенко, както и Олег Свинарчук, бизнес партньор на държавния глава.

От „Панамските документи” излизат имената и на общо 195 украинци, сред които и бившият премиер Павло Лазаренко и други бивши и действащи политици и депутати. А синът на друг бивш премиер Микола Азаров, Олексий, е регистрирал чрез „Мосак Фонсека” 26 офшорни фирми.

Професорът от Колумбийския университет Джеймс Хенри от години работи по темата за укриване на данъци и е изчислил, че бързоразвиващите се икономики като Китай, Русия и „тигрите” от Югоизточна Азия укриват около 12 трилиона долара. Само китайските новобогаташи кътат около 1,2 трилиона в офшорни зони.

Според разследването на Международния консорциум на разследващите журналисти, близо 3000 индонезийци поданици имат регистрирани офшорни фирми, малайзийските са 1784, а тайландските – 780.

Още преди публикуването на цялата информация журналисти от Нова Зеландия бяха проучили 61 000 документа и стигнаха до извода, че страната им е едно от основите места за укриване на доходи и данъци. Според разследването Нова Зеландия е в центъра на сложна мрежа от фиктивни компании и тръстове, използвани от богати латиноамериканци за трансфер на пари в целия свят.

Властите в Окланд признаха за слабости в законодателството, който позволява чуждестранни тръстове да се облагат с данъци, и обавиха намеренията си да го променят.

В Пакистан парламентът привика на изслушване премиера Наваз Шариф, след като стана известно, че двамата му синове и дъщеря му са осбственици на офшорни компании. Властите в Норвегия пък отвориха телефонна линия за информация за укриване на данъци.

От „Панамските документи”излизат и чисто криминални истории. През 2005 г. в езерото Сейнт Джордж в Ню Йорк потъва малко туристическо корабче. Загиват 20 възрастни туристи, след което се оказва, че туристическата агенция няма застраховка. Тя е била продадена като финансов инструмент от финансов посредник измамник, клиент на „Мосак Фонсека”.

А преди години пенсиите на 46 хиляди вдовици и сираци на миньори в Южна Африка секнаха изведнъж. Беше разкрито, че измамници са източили фонда за подпомагането на близките на загинали миньори. Две от фирмите, откраднали парите, се оказаха регистрирани чрез „Мосак Фонсека”...