Куба вече разполага с две изцяло разработени от кубински учени ваксини срещу коронавируса. Вчера властите на страната издадоха разрешение за спешна употреба на втората кубинска ваксина "Соберана", предаде "Франс прес".

Преди месец здравните регулаторни органи в страната разрешиха и спешното използване на първия местен имунизационен препарат - "Абдала". Това стана и първата латиноамериканска ваксина срещу коронавируса, вкарана в употреба.

Според кубинските здравни власти "Соберана" има ефикасност от 91,2% срещу коронавируса. Тя се поставя в три дози - по две от версията й "Соберана 02" и една от "Соберана Плюс".

В страната инжектирането и на двете ваксини започна още преди издаването на разрешителното за спешна употреба, в рамките на програма за спешни действия в най-засегнатите от коронавируса зони. От май досега над 3 милиона кубинци са получили три дози от една от двете ваксини.

Броят на новозаразените в Куба скочи през юли, а в някои провинции бе съобщено за недостиг на кислород за болните. За последното денонощие в страната са регистрирани над 9700 новозаразени.

Венецуела вече купи 12 милиона дози от кубинската ваксина "Абдала", а Иран също одобри за спешна употреба "Соберана", след като я тества на своя територия. Аржентина, Виетнам и Мексико също изразиха интерес към кубинските ваксини.