Подкрепата за антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) е нараснала още повече на фона на препирните между партиите от управляващата коалиция в Германия относно подхода към миграционната криза, сочат социологически сондажи, цитирани от Ройтерс.

В проучването на агенция "Емнид" по поръчка на вестник "Билд ам Зонтаг" подкрепата за АзГ е 9 процента - повишение с един процент от миналата седмица. Същият процент подкрепа има и радикалната Лява партия, която пък е свалила един процент.

Особено силна е подкрепата за АзГ в Източна Германия, където от месеци има бурни протести срещу бежанците. Там намерение да гласуват за антиимигрантската партия заявяват 14 на сто от анкетираните, като сред мъжете избиратели подкрепата достига 18 процента.

Територията на бившата ГДР е бастион и на антиимигрантското движение ПЕГИДА, на чиито шествия участват и представители на неонацистки организации. Четвърт век след обединението, източните провинции остават по-изостанали икономически и много от живеещите в тях се чувстват пряко застрашени от притока на евтина работна ръка от чужбина.

"АзГ е единствената партия в Германия, която най-безсрамно експлоатира предразсъдъците у част от населението към чужденците", отбелязва политологът Улрих фон Алеман, цитиран от Ройтерс.