Осем български граждани са блокирани край израелския град Хайфа. Зрители на bTV се свързаха с екипа ни, за да помолят за съдействие. Гражданският им полет обратно към дома вчера е бил отменен.

„Те го отмениха и ни помолиха да резервираме за друга дата - за утре. Но те постоянно отменят полетите си, както и други авиокомпании. От посолството ни казаха, че можем да минем през границата с Йордания, но според мен това ще бъде чисто самоубийство. Нищо не е сигурно никъде. Тук, където се намираме, има постоянно гъмжене на хеликоптери, самолети и нас ни е страх, че всеки момент този звук може да бъде от ракета“, разказва Фатима-Лилия Бадах пред екипа ни.

Снимка: bTV

 

За bTV от Министерството на транспорта съобщиха, че са в готовност за изпращане на трети полет на правителствения „Еърбъс“, ако това се наложи.

„След дълги молби и постоянно постване в социалните мрежи, най-накрая от посолството се свързаха с нас и ни казаха да бъдем спокойни, че ще бъдем качени на следващия самолет, ако има такъв от правителството, но повече информация не ни е дадена. От посолството ни помолиха да останем там, където се намираме и че нямаме работа на летището“, каза още Фатима-Лилия Бадах, блокирана край Хайфа.

Министерство на външните работи и посолството ни в Тел Авив са в контакт с нашите съграждани. Във връзка с напрегната ситуация в Израел МВнР отправя препоръка към българите, намиращи се в страната, да се регистрират в българското посолство в Тел Авив, като за целта предоставят паспортни данни, местодомуване, статут и телефон за връзка на един от следните електронни адреси: [email protected] и [email protected].

„МВнР и посолството в Тел Авив следят внимателно ситуацията на място и координирано с останалите държави членки на Европейския съюз ще предприемат действия при решение за евентуална евакуация, каквото към момента няма“, казват от ведомството.

Посолството в Тел Авив непрекъснато актуализира база данни, в която се записват две групи наши сънародници. Първата са българи, краткосрочно пребиваващи в Израел, и изпаднали в трудна ситуация без да могат да се приберат в България, поради отменени полети. Това са и гражданите, които се възползваха с предимство от организираните от българското правителство полети. Втората група са постоянно пребиваващи в Израел български граждани, повечето от които с двойно гражданство. Тяхната бройка също е динамична. За тях към момента държавата не предвижда конкретни действия, насочени към организиране на напускането на Израел. Причината е, че за момента както България, така и останалите държави членки не планират евакуация от Израел в пълния смисъл на думата.

Снимка: bTV

Възможностите за чуждите граждани, включително българските, да напуснат Израел към днешна дата са:

  • чрез авиокомпаниите, продължаващи да изпълняват полети от международно летище Бен Гурион в Тел Авив
  • чрез използване на морска връзка от пристанище Хайфа

ГКПП "Аленби" с Йордания от тази сутрин е затворено.

Мисията има два телефона за спешна връзка, с които гражданите могат да се свързват денонощно на тел: + 972 54 764 0089; + 972 54 595 4379.

Данни за българските лица, намиращи се на територията на Израел, могат да бъдат изпращани и по електронен път на [email protected] , както и на Ситуационния център в МВнР на имейл: [email protected]; тел: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56.