Преди пандемията във всеки час от денонощието средно около 20 хиляди самолета се намират във въздуха. Заради коронавируса обаче само за последните 3 месеца 5 хиляди машини са извадени от графиците за полети.

Снимка: Reuters

От началото на годината редица авиокомпании ограничиха полетите си до засегнати от заразата страни по света, в опит да забавят разпространението на вируса.

В резултат броят на самолетите, които трябва да стоят паркирани на летищата, се е увеличил двойно, а се очаква в близките две седмици хиляди други машини да трябва да бъдат временно приземени, съобщава агенция "Ройтерс".

Пътеки за рулиране, хангари за поддръжка, дори писти за излитане на големи международни летища се реорганизират като паркинги за самолети. Американски авиокомпании тепърва се сблъскват с проблема.

Австралия предлага безплатен паркинг за самолети, като летището в Бризбейн има 101 свободни места. Услугата „Паркинг за самолет“ в Европа е доста скъпа, като цената на час може да достигне 285 долара на час, показва проверка на CNN.