Австралийски новинарски канал e подложен на критики, след като показа снимка на жена депутат. Образът ѝ върху изображението бил променен - чрез използването на Photoshop гърдите ѝ са уголемени, а коремчето – оголено.

Снимка на Джорджи Пърсел е пoказана в бюлетин на телевизионен оператор Nine News Melbourne в понеделник, след като тя разкритикува решение на правителството на щата Виктория, с което се позволява ловът на патици да продължи.

Пърсел показва оригиналната си визия и редактираното изображения в социалните медии.

От Nine News Melbourne се извиняват, като казват, че Photoshop е виновен с автоматичните корекции, които е направил.

Джорджи Пърсел е най-младата жена в парламента на щата и често е изтъквала „постоянното сексуализиране и обективизиране“, с което се сблъскват жените в австралийската политика.

Тя споделя пред Би Би Си, че е изживяла най-тежкия си момент, откакто е влязля в политиката през 2022 г.

„Със сигурност е неприятно да виждаш тялото си, променено на телевизиония екран в собствения си дом. Това, което ми се случи през последните 24 часа, никога няма да се случи на мъж политик“, казва Пърсел.

Други политици и общественици също са възмутени.

Премиерът на щата Виктория Джасинта Алън - която беше изобразена гола във вестникарска карикатура миналата година, коментира: "Това не е начин да се представя която и да е жена, да не говорим за жена, която е на публична служба".

Ръководителят на Nine News Melbourne Хю Нейлън „безрезервно“ поднася извинения към Джорджи Пърсел за „графичната грешка“.

„Обичайна практика е изображението да бъде преоразмерено, за да отговаря на нашите спецификации. По време на този процес Photoshop автоматично е създал изображение, което не е в съответствие с оригинала. Това не отговаря на високите редакционни стандарти, които имаме“, казва той.

Според говорител на Adobe – компанията зад Photoshop, обаче „всякакви промени в това изображение изискват човешка намеса и одобрение", посочва Би Би Си.

Джорджи Пърсел приема извинението на медията, но остава скептична към тяхното обяснение.

“Ако е било инцидент, има опасения за заплахата от ИИ към жените в обществения живот и защо персоналът на редакцията не забелязва, че тоалетът ми е сексуализиран“, пита австралийският политик.

По рано Пърсел коментирала, че дълго се е борела срещу образа си на стриптийзьорка – каквато е била, за да се издържа, докато учи. Успяла е да го промени, а сега тази снимка отново я връща към него и е получила коментари да си припомни изпълненията на пилон.

През последните години австралийските политици се борят с „преобладаващата сексистка култура“.

Доклад от 2021 г. показва, че една трета от служителите във федералния парламент са били подложени на сексуален тормоз.