Експулсирането на руски дипломати от Чехия е насочено към разрушаване на двустранните отношения с Русия, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

„Безусловно смятаме подобно поведение на Прага за напълно необосновано, разрушително от гледна точка на двустранните отношения. Смятаме подобна линия на Чехия за лишена от здрав разум“, каза Песков.

По повод обтегнатите отношения с Чехия той заяви, че президентът Владимир Путин не възнамерява да разговаря с ръководството на тази страна, заяви Песков.

„Действително между Москва и редица страни в последно време възниква определено напрежение“, призна Песков, като подчерта, че „Русия по никакъв начин не е инициатор на това напрежение“.

„Призоваваме всички да успокоят, да се откажат от масовата антируска психоза и конструктивно, спокойно да водят диалог с цел да се преодолеят съществуващите разногласия“, допълни той.

Освен това Песков заяви, че Кремъл няма намерение повече да коментира случая Навални.

„Изобщо нямаме възможност да коментираме ситуацията с този осъден гражданин и няма да го правим, защото не разполагаме с информация“, допълни Песков.

В отговор на призива на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за освобождаването на Навални, говорителят на Кремъл заяви: „Ако те се занимават с конкретен гражданин, трябва да адресират въпросите си към прокуратурата и Федералната служба за изпълнение на наказанията“.