Кръвен тест, който може да открие повече от 50 вида рак, преди да се появят клинични признаци или симптоми на заболяването, е определен като „достатъчно точен“, за да бъде въведен в употреба, пише „Гардиън“.

Разработен от базираната в САЩ компания “Grail”, той е предназначен за хора с по-висок риск от заболяване и е в състояние да идентифицира много видове заболявания, които са трудни за диагностициране в ранен стадий. Такива са рак на мозъка, яйчниците, панкреаса, храноповода, както и някои видове рак на кръвта.

Тестът е разработен с помощта на изкуствен интелект и изследва ДНК, което се отделя от туморите и циркулира в кръвта, фокусирайки се върху химическите промени, известни като "модели на метилиране".

Проучвания показват, че той има изключително високо ниво на точност - при изследвани над 4000 души, от които 2823 заболели от рак, тестът е определил наличието на болестта в 51,5% от случаите. Грешните резултати са едва 0,5%.

В 88,7% от случаите тестът е определил правилно и тъканта, в която се намира ракът в тялото.

При солидните тумори, за които не съществува възможност за скрининг, като рак на хранопровода, черния дроб и панкреаса, способността за генериране на положителен резултат е двойно по-висока в сравнение с тази при тумори, при които скринингът не може да бъде приложен.

„Тези данни показват, че ако се използва заедно с вече съществуващите скринингови тестове, той може да окаже сериозно влияние върху начина, по който се открива ракът днес и общественото здраве в цялост“, казва д-р Ерик Клайн, председател на Института по урология „Гликман“ в САЩ и автор на изследването.

Националната служба по здравеопазване на Англия също ще проведе собствено изследване за ефективността на теста, което ще включва 140 000 души. Резултатите от него се очакват до 2023 г.