Холандският коронован принц Вилем-Александър стана най-младия монарх в Европа, след като майка му, кралица Беатрикс абдикира в негова полза, страната приветства церемонията с огромно „оранжево море”.

„Аз, кралица Беатрикс абдикирам в полза на сина ми Вилем-Александър” се казва в едикта, който беше прочетен по държавната телевизия реди подписването му, предавано на живо от двореца в Амстердам.

Кралицата пророни една сълза при пристигането си на церемонията, на която присъстваха Вилем-Александър, съпругата му принцеса Максима и членовете на правителството.

Над 25 000 души на площада „Дам” приветстваха с тържествени възгласи „Благодарим ти, Беа” акта на подписването, предаван на огромни екрани.

Вилем-Александър, на 46-години, е първия холандски крал от 1890 г. насам и първият от новата вълна от сравнително млади европейски монарси, сред които бъдещи крале и кралици, като британския принц Чарлз, който също присъства на церемонията.

"Скъпа майко, ти се оттегли от престола след 33 затрогващи и вдъхновяващи години, за които ние изключително много ти благодарим", каза Вилем-Александър, крал на Холандия.

По-късно той положи клетва пред двете камари на парламента. На церемонията присъстваха представителите на европейските монархии, японският принц Нарухито, и видни личности от цял свят. Събитието привлече в Амстердам близо милион посетители. Над 12 хиляди полицаи, в това число от Белгия и Германия, се грижеха за реда по време на празненствата.

Очаква се в рамките на празненствата населението на Амстердам, което е около 800 000 души, да се удвои благодарение на посетителите, дошли да отбележат тържествено края на 33-годишното царуване на Беатрикс.