Британският принц Хари и съпругата му Меган се отказват от ролята си на високопоставени членове на британското кралско семейство. Пресата на Острова нарече решението им „Мегзит“.

Кралската двойка отваря нова глава в семейната си история, но без одобрението на кралицата.

Елизабет Втора е разочарована от решението на принц Хари да се откаже от пълномощията си, коментират кралските кореспонденти в Лондон.

„Това е важен ход и докато в изявлението си те заявяват, че ще продължат да подкрепят Нейно Величество кралицата, на практика се оттеглят от това да са висши членове на кралското семейство. По същество се отказват от основните си отговорности като част от кралското семейство“, обяснява експертът по британския кралски двор Роя Никха.

„От куртоазия казват, че има разочарование. Мисля, че кралицата разбира, че кралското семейство може да се сблъска с предизвикателства. Когато тя е доста млада, нейният чичо, крал Едуард VIII решава, че не иска да изпълнява ролята си на крал, защото е бил лудо влюбен“, допълва друг експерт по британския кралски двор Аластър Брус.

Двойката планира да заживее в Северна Америка, вероятно Канада. Но ще разпределя времето между новия си дом и Обединеното кралство.

Въпреки решението, Хари ще остане шести наследник на трона. Но смята да започне работа - с Меган ще се занимават с благотворителност.

Хари и Меган не се превръщат автоматично в обикновени поданици. Кралският двор ще продължи да плаща за официалните им задгранични посещения и въоръжената охрана.

Ще запазят и имението си „Фрогмор хаус“, което струва на британските данъкоплатци 2 милиона и 400 хиляди британски лири.

В музея "Мадам Тюсо" в Лондон те вече не са част от кралското семейство.