Крайнодесните европейски партии се събират днес във Флоренция на среща, организирана от европейската група Идентичност и Демокрация. Домакин на събитието е лидерът на Северната Лига и Министър на инфраструктурата на Италия Матео Салвини.

Салвини събира европейската крайна десница от Льо Пен до Вилдерс, но и нови лица. Андре Вентура, лидер на португалската крайнодясна партия Chega, ще изпрати видео послание. очакват се делегациите на проруската „Конфедерация“ от Полша, Георги Симион от Румъния и лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Лидерът на Националното сдружение, Марин Льо Пен, ще изпрати видео послание. Тино Хрупала ще излезе на сцената. Той е един от двамата лидери на германската партия „Алтернатива за Германия“. Партия, която беше определена от италианския външен министър Антонио Таяни като „нацистка култура“.

Победителят в холандските избори - лидерът на Партия на свободата Герт Вилдерс беше потвърдил, но в последния момент отмени участието си заради ангажименти в проучвателната фаза за съставяне на новото правителство.

Вилдерс има сложни отношения с Италия - той многократно е изтъквал „италофобските“ си позиции. Според Матео Салвини

„Вилдерс легитимно защитава холандския национален интерес, така както Орбан защитава унгарския, поляците – полския, аз – италианския“, коментира Матео Саливни.

Той каза по-рано тази седмица, че Северната лига, има за цел "да събере и трите групи на европейския десен център – поляристи, консерватори и идентитаристи – на следващите избори и да изгради Европа без участие на социалисти".

Трите основни теми, около които са обединени днес крайнодесните в Европа са околна среда и работни места, тероризъм и свобода - икономическа, свобода на словото и свободното придвижване.

Според Матео Славини Европа трябва да преосмисли идеологията на зелената сделка и по-конкретно задължителното налагане на електромобилите в Европа - решение, което е в полза на интересите на Китай.