В ирландската столица Дъблин тази нощ избухнаха размирици, след като петима души, сред които три деца, бяха намушкани с нож

Антиимигрантски настроени демонстранти влязоха в сблъсъци със силите на реда. Запалени бяха автобус и полицейска кола. Изпочупени бяха прозорците на хотел и верига за бързо хранене. Полицията съобщи и за разграбени магазини. 

„Това са позорни сцени. Хулиганска фракция, водена от крайнодясна идеология, извърши сериозни актове на насилие“, обяви пред журналисти шефът на ирландската полиция Дрю Харис. 

По-рано през деня полицията заяви, че за нападението на площад „Парнел“ е задържан 40-годишен мъж и не се издирват други хора. Би Би Си съобщи, че по информация от техни източници задържаният е ирландски гражданин, който живее в страната от 20 години.

Сред ранените при нападението има по-сериозно пострадало 5-годишно момиче. Другите две деца – 5-годишно момче и 6-годишно момиче, са получили по-леки наранявания. 

Дрю Харис заяви, че разследващите проверяват всички версии за нападението. Преди това обаче високопоставен полицейски служител каза пред журналисти, че става въпрос за „изолирана атака“, която не е свързана с тероризъм.