Германия ще има голяма коалиция. Това стана ясно след обявяването на резултатите от гласуването на членовете на социал-демократическата партия, от чието одобрение зависеше ще има ли ново правителство с тяхно участие.

66% от тях са гласували със "за" за нова голяма коалиция.

След пет месеца на преговори и сондажи Германия успя да излезе от политическата криза. Социалдемократите ще съставят правителство с християндемократите на Ангела Меркел и баварския Християнсоциален съюз. Обявяването на резултата бе посрещнато с различни реакции.

Лидерът на младежкото крило на партията Кевин Кюнарт, който водеше кампания за гласуване с "не", призна, че е разочарован. „Искахме да се преборим за неучастие, защото смятахме и продължаваме да смятаме, че това би било по-разумното решение, но това беше демократично гласуване и ние, разбира се, приемаме резултата”, каза той.

34% от социалдемократите са се обявили против нова голяма коалиция. Две трети обаче смятат, че партията им трябва да управлява.

Идната седмица социалдемократите трябва да назоват кои ще са шестимата министри от тяхната партия. Засега е сигурна само една фигура – временно изпълняващият длъжността председател на ГСДП Олаф Шолц ще бъде финансов министър– сигурен знак, че ще се промени европейската политика на Германия.