Край на кризата с бежанците край Солун. След напрежението и сблъсъците с полицията, ситуацията днес е спокойна. Властите успяха да върнат бежанците в центровете.

Импровизираният палатков лагер, който беше тук пред бежанския център в „Диавата”  вече е разчистен. По-рано през деня мигрантите напуснаха мястото, като бяха извозени с автобуси до бежанските центрове.

В търсене на по-добър живот Ауин и семейството й искат да стигнат до Западна Европа. Затова  се надяват границата със Северна Македония да се отвори. При вчерашните сблъсъци е ранен най-малкият й син.

Снимка: Теодора Трифонова

„Искаме да си тръгнем от тази държава, защото няма лекар за нас, няма работа, няма пари”, каза Ауин, бежанка от Ирак.

„Ние не сме врагове, не искаме да създаваме проблеми, но в Гърция ни третират като животни - няма храна,  лекарства -  нищо не е възможно тук”, Ерфан, мъж от Афганистан.

По обед част от мигрантите напуснаха палатковия лагер и се върнаха в центъра „Диавата”. В полето пред него останаха около 20-ина палатки. Гръцките властите влязоха в преговори с хората в тях.

Снимка: Теодора Трифонова

В ранния следобед голяма част от мигрантите събраха палатките си и се качиха на автобуси.

„Успяхме да им обясним, че са повярвали на фалшива новина, разпространена в социалните мрежи, че границата ще се отвори, което няма нищо общо с действителността”, Николас Рангос, представител на министерството на миграцията на Гърция.

Снимка: Теодора Трифонова

След сблъсъците вчера има и поражения - разрушена е част от оградата на бежанския център.

Остават засилени мерките за сигурност, както тук, така и на границата на Гърция със Северна Македония и на българо-гръцката граница.

В профила си във "Фейсбук" вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов написа, че няма опасност от мигрантска вълна за страната ни. Властите са в непрекъснат контакт и ако се наложи имат готовност да реагират.

Още по темата очаквайте утре в предаването "Тази сутрин", където гост ще бъде главният секретар на МВР Ивайло Иванов.