Все повече косовари от района на Призрен искат да вземат български паспорт, като много от тях вече са успели. Причина за желанието им е по-лесния начин на намиране на работа в Западна Европа, тъй като страната ни е членка на ЕС. Документът струва 1000 евро, но и това не плаши косоварите.

Създаване на българско общество в Косово

В момента в обявената преди пет години за независими държава официално няма българско малцинство. Въпреки това, в Косово вече има създадена организация на българите. Така започва анализ на „Дойче веле”, цитиран от БГНЕС, посветен на бившата автономна област в Сърбия.

Преди два месеца в Призрен беше основано Дружество на българите. На церемонията по откриването му присъстваха дипломати от посолството в Прищина, както и представители на Държавната агенция за българите в чужбина. Именно по линия на дружеството се събират документите на хората, като по ускорена процедура те могат да получат българско гражданство само за година.

Страх от чужденци

Част от косоварите обаче изказват страховете си от създаването на нова чуждестранна общност на територията на страната им. Те призоваха Европейският съюз да спре този процес, който позволява на България да се сдобие със свое малцинство в Косово, като за това дори получава възнаграждение от фондовете на ЕС.

Мнението на политиците

Бившият министър на здравеопазването Садик Идризи обаче контрира, че местните не се задоволяват само със сръбски и македонски паспорт. Според него българското гражданство ще им помогне да решат икономическите си проблеми, като заминат да работят в страна от Европейския съюз.

Зам.-министърът на външните работи Петрит Селими също не смята ситуацията за тревожна. По думите му скоро косовският паспорт ще има същата стойност, както всички останали в Шенгенската зона. Той добави, че искането на българско гражданство е нещо временно и ще отмре скоро.

Всекидневно от Косово потеглят по няколко автобуса в посока София. След като процедурата по издаването на паспорти беше намалена от пет на една година, бройката подадени молби в българското външно министерство е скочила драстично, завършва анализа си „Дойче веле”.