Зеленият сертификат за пътуване в Евросъюза предизвиква редица спорове между европейските институции. Дигиталният документ се очаква да влезе в употреба през юни. В Дания вече е въведен. 

След месеци на тишина, виковете на щастие в увеселителен парк в Копенхаген отново звучат. Благодарение на "Коронапас" датчаните вече могат да се наслаждават и на свободните разходки из парка.

Снимка: btvnovinite.bg

Официалният цифров паспорт дава информация дали даден гражданин е ваксиниран, тестван в последните 72 часа или пък е преболедувал COVID-19.

Посетителите на парка са доволни от предоставената възможност да излязат навън.

Около 9% от датчаните са напълно ваксинирани – т.е. имат поставени две дози от препарат срещу коронавирус. Но освен това експертите смятат, че схемата действа добре, защото хората са склонни и да се тестват.

Снимка: btvnovinite.bg

По-голямата част от страната трябва да бъде отворена на 21 май. А "Коронапас" ще бъде допълнително подобрен за по-добра защита на личните данни.

Докато в Дания мярката работи успешно, Европейският съюз все още не е готов с т.н. зелен сертификат. Очакванията са той да замени нееднородните разпоредби на отделните страни членки.

Подобно на датския модел, зеленият сертификат ще обединява ваксинираните, преболедувалите и тестваните граждани. А евродепутатите смятат, че достъпът до евтини тестове е ключът към превръщането на сертификата в недискриминационен.

Снимка: btvnovinite.bg

70% от датчаните подкрепят "Коронапас" и не смятат, че това е начин за държавен контрол над хората. Напротив, хората смятат, че именно подобни мерки ще позволят Европа отново да бъде отворена за всички.