След четири месеца на строг локдаун, Нидерландия направи днес крачка към нормалното с отмяната на няколко ковид ограничения, предаде ДПА. Нидерландското правителство реши да облекчи ограниченията въпреки постоянния висок брой заразени и резките предупреждения на здравните власти.

Министър-председателят Марк Рюте нарече този ход "пресметнат риск". Гражданите отново могат да излизат нощем по улиците, тъй като вечерният час, наложен през януари, е отменен. Магазините и откритите площи на ресторантите могат отново да работят при определени условия.

Нидерландците може да приемат до двама гости у дома, вместо само по един, както беше досега.

Броят на заразените на седемдневна база на 100 000 души в момента е 317 - почти двойно на регистрираните случаи в съседна Германия, където строгите ограничения остават в сила. Въпреки това, правителството на Рюте очаква новите случаи бързо да намалеят благодарение на увеличаващия се брой ваксинирани.

До момента над 5 милиона души - около 30 на сто от пълнолетните, са инжектирани с най-малко първа доза COVID ваксина. Населението на Нидерландия е 19 милиона. 

Снимка: EPA
В деня на разхлабване на рестрикциите под пролетното синьо небе централните части на Амстердам, Ротердам, Утрехт и Хага се изпълниха с дълги опашки пред магазините за хранителни стоки, бутиците и магазините за мебели. В площад в центъра на Маастрихт хората надаваха радостни възгласи и пееха, а някои дори хвърляха конфети.