„Официално решение на Съвета на ЕС за присъединяването на България към Шенген – няма. Докато не видим такова днес – в последния работен ден за годината и за испанското ротационно председателство, е редно да казваме, че преговорите продължават“. Това коментира в „Тази сутрин“ кореспондентът на bTV за европейските институции Десислава Минчева.

„След като се получи принципно съгласие от всички държави членки, че са съгласни дори с частично присъединяване на България и Румъния към Шенген, към страните членки се пуска текст от испанското ротационно председателство. Това са така наречените консултации. Ако този текст е проект за решение и ако няма възражения, тогава вече се преминава към писмена процедура. Това може да стане много бързо. До този момент няма нито един достоверен източник на информация, който да ни каже какво точно пише в испанското предложение за този текст“, обясни Десислава Минчева.

Тя припомни, че е много деликатен моментът какво става с втория етап с присъединяването на сухопътните граници. Процедурата за присъединяването на България е ясна – с единодушие. Но когато е поетапно – дали и на втория етап отново ще се търси необходимото единодушие, или ще се приеме това, което вече е постигнато по-рано.

Десислава Минчева коментира още, че има огромно различие в начините, по които реагираха и по които комуникират България и Румъния.

„Румъния избра да приеме всичко вече като факт – да се поздрави и да се похвали предновогодишно. Българският премиер каза, че няма обичая българското правителство да комуникира, пред да са приключили преговорите и е предпочело да остане дискретно. След информация на Румъния българският премиер и българският вицепремиер уточниха, че България е дала „принципно съгласие“ за присъединяване по въздух и вода. Дали Румъния е искала да наложи натиск в последния момент, а България се е пазела от евентуална контрареакция – анализите предстоят, но разликите бяха категорични“, посочи кореспондентът ни в Брюксел.

Трите искания на Австрия все още остават.