Южнокорейски изтребители изстреляха над 300 снаряда край руски военен самолет, за да го принудят да напусне въздушното пространство на страната, съобщи Си Ен Ен. Часове по-рано прехващачи гониха два руски и два китайски бомбардировача от зоната за идентификация на азиатската страна. Москва отрича да е пращала свои машини в чуждото небе.

По първоначални данни инцидентите са станали по време на руско-китайско учение в региона.

В ранните часове на деня местно време първо два китайски бомбардировача H-6 и два руски ракетоносци Ту-95 са навлезли в зоната за идентификация на Южна Корея, която е вдигнала изтребители. Самолети са излетели и от Япония, тъй като бомбардировачите са прелетели и над острови в Японско море, които Токио смята за свои.

Според корейските власти техните изтребители F-16 са принудили чуждите машини да променят курса си с предупредителни маньоври. От руското военно министерство обаче нарекоха действията на южнокорейските пилоти „рискови” и „непрофесионални”. Китай няма официален коментар.

Няколко часа по-късно директно в южнокорейското въздушно пространство се оказал летящ радар "Бериев" А-50 (аналог на американската система АУАКС). Той бил посрещнат от F-15F и KF-16. След повече от 30 предупреждения без отговор, изтребителите открили предупредителен огън пред руския военен самолет, който напуснал корейското небе, за да се върне минути по-късно. След поредна порция предупредителни изстрели той бил окончателно прогонен.

Това е първи подобен случай в историята на Южна Корея след края на войната от 1950 г. – 1953 г. и е изненадващ с оглед относително спокойните отношения между Москва и Сеул през последните години. В същото време, Китай е изключително експанзивен в региона, а сътрудничеството с Кремъл е все по-мащабно.

Инцидентът не е коментиран по никакъв начин от руска страна.