Израелските военновъздушни сили са виновни за свалянето на руския самолет „Ил-20”, заяви говорителят на Министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков, цитиран от БТА. На 17 септември машината беше ударена от ракета на сирийската противовъздушна отбрана, при инцидента загинаха 15 военни. 

„Представените обективни данни сочат, че действията на израелските пилоти, довели до гибелта на 15 руски военни, говорят или за непрофесионализъм, или за престъпна небрежност. Според нас, вината за трагедията с руския самолет „Ил-20” е изцяло на военновъздушните сили на Израел и на тези, които са взели решение за такъв род дейност”, каза Конашенков.

Снимка: btvnovinite.bg

От руското Министерство на отбраната допълват, че Израел е предупредила Русия за удар на изтребители „F-16” в Сирия едновременно с началото на атаката, нарушавайки Договора за предотвратяване на инциденти.

Министърът на отбраната на Израел Авигдор Либерман изрази надежда, че отношенията с Русия ще могат да бъдат нормализирани. „Мисля, че ситуацията е под контрол, постоянно се води диалог, затова съм убеден, че ще успеем да регулираме ситуацията", допълни Либерман.