Продължава контраофанзивата на Киев в Южна Украйна. За седмица са освободени над 500 квадратни километра в Херсонска област.

Пораженията на руската армия провокираха необичайно остро изказване от поставените от Москва власти в региона.

Назначеният от Кремъл заместник-ръководител на Херсонска област отправи обвинения за корупция сред руските генерали и направи остър намек към министъра на отбраната - Сергей Шойгу.

„Много хора казват, че ако те бяха министър на отбраната, който беше допуснал такова положение, те просто щяха да се застрелят, както би направил един офицер“, каза Кирил Стремусов, назначен от Москва зам.-ръководител на Херсонска област. Той коментира още, че загубите са дело на „бездарни военни лидери''.

Междувременно изказване на украинския президент разпали нови искри. Той призова международната общност да предприеме „превантивни удари“, за да спре евентуална руска ядрена атака. По-късно от кабинета му уточниха, че е говорел за по-строги санкции, но Москва реагира.

Володимир Зеленски
Снимка: bTV
Вчера Зеленски призова западните си господари да нанесат превантивен ядрен удар срещу Русия. По този начин той даде на света още едно доказателство за заплахите, идващи от киевския режим, каза Сергей Лавров, външен министър на Русия. 

Коментар относно заплахата от ядрена война направи и американският президент Байдън. По думите му опасността от ядрен Армагедон е на най-високото си равнище от Кубинската криза през 1962 г. насам. Според него Путин „не се шегува“, когато говори за използването на тактически ядрени, биологически или химически оръжия.