Няма пострадали българи от циклона "Янос" в Гърция, има само два сигнала от хора, които са се почувствали застрашени, съобщи Любомир Георгиев, завеждащ консулската служба на България в Атина за bTV. По думите му има само материални щети.

„До вчера вечерта в посолството са постъпили два сигнала за български граждани, които са се почувствали застрашени от циклона „Янос“. Няма пострадали. Основно сигналите са от остров Кефалония, където беше най-тежко състоянието през предходните два дни. Има основно материални щети, като сигналите са за пострадали автомобили от наводненията. Всички данни сочат, че циклонът се разделя на две, отслабва, като днес до вечерта ще се изтегли надолу към Крит и от утре се очаква да премине всякаква опасност“, каза консулът. 

Георгиев каза още, че няма данни за пострадали български граждани или нанесени материални щети и при силното земетресение на остров Крит.

Гръцките власти, както и българското посолство, предупредиха да не се излиза, освен по спешност. 

Снимка: EPA

Гръцките пожарни служби са получили над 2500 обаждания за помощ, 600 души са спасени от наводнените райони. 

Големи вълни, съборени дървета, наводнени улици и домове, липса на ток – бурята премина през Йонийските острови, западните и централните части на страната, оставяйки след себе си огромни щети. 

Снимка: EPA

Според гръцката агенция за гражданска защита средиземноморският циклон е необичаен феномен, със скорост на вятъра до 117 километра в час.