Сблъсъкът между Европейската народна партия и Партията на европейските социалисти ще бъде в София догодина, заяви премиерът Бойко Борисов в Букурещ, където се провежда 21-ят конгрес на ЕНП. „Знаете – лидер на ПЕС стана бившият премиер, когото ние свалихме от власт,” не пропусна да се похвали лидерът на управляващите у нас.

Министър-председателят призова партиите от ЕНП да помогнат на ГЕРБ в предстоящия двубой. В коментар на разликите между десните и левите правителства в Европа той обяви социалистите за „обикновени популисти”.

„Днес Станишев е на митинг в Букурещ... Призовавам да ни помогнете малко, защото всички европейски социалисти... са срещу нас,” заяви лидерът на ГЕРБ. „Седем пъти сме ги побеждавали на избори, и се надявам и догодина да победим ПЕС в София”, добави Борисов.

Правителството на Борисов си поставило за цел спазването на Маастрихтските критерии и „с много лишения на българския народ, за три години успяхме да въведем критериите, които гарантират финансовата дисциплина и финансовата стабилност,” каза още в обръщението си към делегатите министър-председателят. По думите му към днешна дата България спазва всички тези критерии. „Ако това влезе в програмата на всички десни правителства и мисля, че това ръководство на ЕНП трябва да го изисква, ще има много важна разлика и много важен вододел между социалистите и десните правителства,” заяви Бойко Борисов.

ЕНП преизбра Вилфрид Мартенс за председател, Румяна Желева е номинирана за заместник

Държавни и правителствени ръководители от 16 страни-членки на ЕС се събраха в Букурещ за 21-я конгрес на Европейската народна партия, който се провежда в сградата на румънския парламент. Точно толкова европейски държави в момента се управляват от десните партии, членуващи в ЕНП. 

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Сред делегатите са също премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и неговият заместник по партийна линия и вицепремиер в кабинета Цветан Цветанов. В Букурещ двамата бяха посрещнати от депутати, евродепутати, кметове и областни координатори от ГЕРБ.

С тайно гласуване досегашният председател на Европейската народна партия Вилфрид Мартенс бе преизбран за още един мандат начело на най-голямата дясноцентристка политическа формация в Европа. 76-годишният белгийски политик оглавява партията от 1992 г. Изборът на генерален секретар и членове на председателството на ЕНП е насрочен за четвъртък.

Утре ще бъдат избрани заместник-председатели на паневропейската консервативна партия. Вчера стана ясно, че ГЕРБ вече е издигнала кандидатурата на бившия външен министър Румяна Желева за един от 10-те поста. Желева, която има зад гърба си един неуспешен опит да стане еврокомисар във втория екип на Жозе Мануел Барозу, се ползва с личната подкрепа на Мартенс. Желева беше избрана за заместник-председател на ЕНП през декември 2009 г.

Сред участниците в конгреса на ЕНП са още домакинът и президент на Румъния Траян Бъсеску, германският канцлер Ангела Меркел, председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, лидерите на десните партии в Испания, Португалия, Гърция, Полша, Финландия, Унгария, Ирландия, Латвия, Литва, Словения, Малта.

В румънската столица пристигнаха и представители на политически сили от държави, които не членуват в ЕС, като Турция, Македония, Молдова, Албания, Армения, Грузия. В Европейската народна партия членуват 73 партии от 40 държави. В партийния форум на ЕНП участват още председателят на Европейската комисия Жозе Барозу и председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой.