Управляващата партия ГЕРБ е номинирала Румяна Желева, бивш български външен министър и единствен неуспешен кандидат за еврокомисар в Комисията „Барозу ІІ”, за втори мандат като заместник-председател на обединението на консервативните партии в Европа – ЕНП (Европейска народна партия). Очаква се кандидатурата на българския кандидат да бъде гласувана по време на конгреса на ЕНП, който започва утре в Букурещ.

БНР съобщава, че за 10-те места за заместник-председател на пан-европейската партия има повече кандидати, но за номинацията на Румяна Желева се е застъпил лично председателят на ЕНП Вилфред Мартенс. Самият Мартенс, 76-годишен белгийски политик, който оглавява партията от 1990-та година, също е кандидат за нов мандат на поста, но без директна конкуренция за мястото си.

Румяна Желева беше избрана за заместник-председател на ЕНП през декември 2009-та, няколко седмици преди фиаското, в което се превърна изслушването на кандидатурата й за еврокомисар през Европейския парламент, по време на което българският кандидат демонстрира слаби познания по география, дипломация, етикет, английски език и др.

В основен „препъни-камък” за Желева се превърнаха серия публикации в западни медии за възможно участие на нея и съпругът й в сенчести бизнеси, свързани с организираната престъпност в България (бел. ред. германският вестник „Ди Велт”, в свой материал от декември 2009 г., посветен на предстоящите изслушвания, нарече Румяна Желева „Гангстерската невеста на ЕК” и съобщаваше за възможни контакти на съпруга й с руската мафия).

Неспособността на българския кандидат да предостави доказателства за отсъствието на конфликт на интереси, директните й нападки срещу евродепутати по време на изслушването и общата й слаба подготовка й костваха поста в ЕК.

Избирането на Желева като заместник-председател на ЕНП в края на 2009 г. беше оценено от политическите наблюдатели в Брюксел навремето като част от залога на европейските консерватори, след разгромната победа, която нанесоха на идеологическия си враг - Партията на европейските социалисти на изборите за ЕП през юни 2009 г.

Въпреки коментарите в някои български медии за възможното издигане на евродепутатите Андрей Ковачев или Мария Габриел (избрана за член на ЕП като Неделчева) за заместник-председателския пост в ЕНП, от българската делегация в групата на консерваторите в Европейския парламент отрекоха пред btvnews.bg да са обсъждани подобни кандидатури.

Издигането на Румяна Желева е било направено с еднолично решение на ръководството на политическа партия ГЕРБ, заявиха от ЕП.

Международните наблюдатели припомнят, че функциите на заместник-председател в големите пан-европейски партийни обединения имат преди всички представителен характер.

Актуално, бюрото на ЕНП се състои от 11 заместник-председатели, трима от които са от Източна Европа – полският евродепутат Яцек Сариуш-Волски, унгарският премиер Виктор Орбан и бившият български кандидат за еврокомисар Румяна Желева.