Комисията по външните работи при Камарата на представителите на САЩ започна днес разследване на решението на президента Доналд Тръмп да блокира паричните вноски на САЩ за Световната здравна организация и даде на Държавния департамент едноседмичен срок да предостави информация за решението в момент, когато светът се бори срещу епидемията от коронавируса, предаде Ройтерс.

Конгресменът демократ Елиът Енгъл, който е председател на комисията, каза, че здравната агенция на ООН не е перфектна и че той би подкрепил реформи в СЗО. "Но, разбира се, спирането на парите за СЗО, точно когато светът е изправен пред трагедията на COVID-19, не е отговор", посочи конгресменът в писмо до държавния секретар Майк Помпейо.

В писмото си Енгъл иска Държавният департамент да предаде 11 комплекта от документи, свързани с решението за спирането на парите, не по-късно от 17 ч. на 4 май. Ако това не стане, Енгъл каза, че комисията ще обмисли други мерки, с които разполага. Негов говорител отказа подробности. Като шеф на комисия Енгъл има пълномощия да издава призовки към федерални агенции, отбелязва Ройтерс.

От Държавния департамент засега не са отговорили на искането за коментар по въпроса.

Тръмп прекрати вноските на САЩ за бюджета на СЗО на 14 април, като обвини организацията, че е ориентирана към Китай и прокарва китайска "дезинформация" относно избухването на епидемията от коронавируса. Тогава той каза и, че американската администрация ще започне преглед на действията на СЗО. Високопоставени представители на СЗО отхвърлиха обвиненията и казаха, че организацията е прозрачна и отворена.

САЩ са най-големият донор на СЗО.

Решението на Тръмп предизвика незабавни критики от съюзниците на САЩ в чужбина, а също и вътре в страната от здравни експерти и от видни представители на Демократическата партия.

Някои от тях обвиниха президента републиканец, че използва СЗО и Китай като изкупителни жертви, за да отвлече вниманието от неспособността на Тръмп да се справи с пандемията, причинила досега смъртта на 55 000 американци и хвърлила американската икономика в дълбока криза.

Съпартийците републиканци на Тръмп обаче като цяло подкрепят президента и неговите действия по кризата с коронавируса и призовават генералния директор на СЗО Тедрос Гебрейесус да подаде оставка.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!