Съединенита щати прекратяват финансирането на Световната здравна организация.

„Инструктирал съм администрацията си да прекрати финансирането за СЗО, докато се даде оценка за ролята ѝ за лошото управление на кризата и прикриване на разпространението на коронавируса“, заяви президентът Доналд Тръмп по време на брифинг в Белия дом.

По думите му СЗО не е успяла да изпълни основното си задължение и трябва да понесе отговорност.

„Толкова смърт е причинена от техните грешки. Много страни заявиха, че са послушали СЗО (да не затварят границите си с Китай) и сега имат проблеми, за които не са могли да предположат“, продължи държавният глава.

Според него ако Организацията е била в Китай, за да наблюдава огнището, животи са щели да бъдат спасени. Американският президент добави, че доверието на СЗО в разкритията на Китай вероятно е довело до 20-кратно увеличение на случаите по света.

Плановете за възобновяване на нормалния живот в САЩ са близо до финализиране, каза Тръмп. Той ще разговаря с губернаторите на 50-те щата и ще им даде пълномощия да съставят и следват план, който да отвори страната.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш смята, че сега не е моментът да се намаляват оперативните ресурси на СЗО или на която и да е друга хуманитарна организация.

„Вярвам, че Световната здравна организация трябва да бъде подкрепена, тъй като това е абсолютно критично за усилията на света да спечели войната срещу COVID-19“, каза той.