Кризата заради Ерусалим се ожесточава. В окупираните от Израел палестински територии се води истинска улична война, с жертви и десетки ранени.

Не стихват и протестите сред мюсюлманите, както и острите коментари по целия свят за решението на Доналд Тръмп да обяви Ерусалим за столица на Израел.

Жертвите по последна информация са 4, ранените са близо 300, съобщиха палестинските здравни власти. Нощта също беше напрегната.

Ракети летяха от Газа към израелската територия, в отговор израелските самолети нанесоха удари по цели на „Хамас”. Вследствие на въздушните удари двама души са загинали.

Днешният ден премина отново под знака на гнева. Размирици по улиците на Ерусалим, Западния бряг и Газа.

Специалните пратеници на bTV Петър Нанев и операторът Красимир Първанов прекараха целия ден на Западния бряг и по-специално във Витлеем.

Снимка: Reuters

Бунтът на палестинците не приключва с вчерашния им Ден на гнева. Борбата ще е дълга, а войната наближава. Така местните посрещнаха екипа ни в един от най-размирните градове на западния бряг – Витлеем.

Главна улица е превърната във фронтова линия. От едната страна са израелските власти.

От другата страна е по-опасно. Млади мъже и дори момчета хвърлят камъни и коктейли „Молотов” по израелците. 

Снимка: Reuters

В отговор на камъните, хвърлени по тях, израелските власти отвърнаха със стотици гранати със сълзотворен газ и гумени патрони.

Палестинец разговаря с bTV, но отказа да се представи и се маскира преди интервюто, за да не бъде разпознат и задържан от израелските служби. Казва, че мотивацията му да е на улицата идва от сърцето.

– Ядрото на проблема изглежда така – Ерусалим е столица на Палестина, а не на Израел.

– Възможно ли е, вярваш ли, че един ден палестинци и израелци ще живеят в мир?

– Те са ни враг, а и те ни третират като такъв.

Действията на палестинските демонстранти са напълно оправдани, казва ни Наим Ашхаб, бивш член на Организацията за освобождение на Палестина. Свидетел е на три епохи в региона – британският мандат, Йорданското присъствие и израелския конфликт.

„Ако има окупация, имаш право да се съпротивляваш с всички средства и това не е измислено от нас. Тези деца и млади мъже на улицата, разбирам ги. Ако бях на тяхната възраст, щях да правя същото”, каза Наим Ашхаб.

Снимка: Reuters

Бесен е на Съединените щати – според него Тръмп е нарушил международни закони и договори с решението си за Ерусалим.

Само на километър от мястото на сблъсъци между палестинци и израелска армия, се намира едно от най-светите места за християните – мястото, където Иисус Христос е роден, свято за милиони по света.

А днес Витлеем изглежда така – битка между палестинци и израелци и Витлеем, разделен от останалия свят от огромна бетонна стена.

Утре предстои репортаж с гледната точка и на израелците.