Европейският съюз се готви за потенциална бежанска вълна в случай на пълномащабен конфликт между Русия и Украйна. 

Според различни оценки, ако се стигне до война – към Европейския съюз могат да се насочат между 20 хил. и над 1 млн. украинци. Предупреждението отправи днес заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас.

В Брюксел се съживиха спомените за бежанската вълна при Югославските войни през 90-те години. За сравнение, 2014 г., когато Русия окупира Крим, Украйна напуснаха около 1,5 млн. души. 

Латвия готви мрежа от бежански центрове по източната си граница. Румъния също обмисля такива. Унгария обяви, че може да поеме няколко десетки хиляди украинци, а много градове в Източна Полша вече правят списъци с места за временно настаняване.

„Що се отнася до сигурната криза в случай на нападение, искам да подчертая, че сме готови да помогнем на всички, на които се наложи да напуснат Украйна“, заяви Мариуш Блашчак, министър на отбраната на Полша.

След разговорите си в Брюксел голяма част от евролидерите, сред които и българският премиер Кирил Петков, се отправиха към Мюнхен за Конференцията по сигурността. Очаква се руско-украинската криза отново да е водеща тема. На форума ще говори и украинският президент. Русия обаче отказа участие.

„Много съжалявам, че руското правителство реши да не използва възможността да обясни руската позиция в тази зала. Канцлерът Шолц каза в Москва, че е наш дълг да работим за предотвратяването на голяма война. Е, да се захващаме за работа“, посочи Волфганг Ишинге, председател на Мюнхенската конференция по сигурността.

По-късно днес американският президент Джо Байдън отново събира на кризисна онлайн среща лидерите на Германия, Франция, Италия, Полша, Румъния, Великобритания и Канада, както и представители на Евросъюза и НАТО.

Стана ясно също, че американският държавен секретар Антъни Блинкен, който в момента е в Мюнхен, ще се срещне с руския си колега Сергей Лавров следващата седмица някъде в Европа, ако „дотогава не започне руска инвазия“.