България иска трети мост на река Дунав. Новината идва от Конференцията по сигурността в Мюнхен, Германия.

Заявката направи премиерът Бойко Борисов минути, след като  американският държавен секретар Майк Помпео обяви, че САЩ ще отпуснат 1 млрд. долара за източноевропейската инициатива „Три морета“.

Съединените щати не се оттеглят от отговорност и западните ценности ще победят в международния хаос – това послание отправи като контрапункт на критиките, първият дипломат на Вашингтон. Помпео обяви нова финансова помощ за Централна и Източна Европа. 

„Нашата цел е много проста. Тя е да се увеличат частните инвестиции в енергийния сектор и да се защити свободата и демокрацията по света“, уточни Помпео

Българското предложение – трети мост над река Дунав. „Дали ще е при Никопол или при Силистра, където искат. Те да се преборят, да ни дадат точка. България ще инвестира в мост“, каза Борисов.

Темата – „Без визи за Америка“, остава акцент  в разговорите между София и Вашингтон.
„Президентът Тръмп пое ангажимент. Да видим как ще се развият изборите, но ако той бъде преизбран – процесът за сваляне на визите ще го довършим до край“, допълни българският премиер.

В кулоарите, Германският топ-дипломат Волфганг Ишингер получи високото българско отличие – златна лаврова клонка. Ишингер има съществен принос за българската дипломация. Участва активно и в намирането на дипломатически решения в конфликтите в бивша Югославия.

Сега е важен медиатор в диалога между страните на Западните Балкани. На въпрос на международния редактор на bTV Кристина Баксанов „Какво спешно трябва да се направи, след като тази година България и Северна Македония поемат домакинството на конференцията по Берлинския процес?“, проф. Волфганг Ишингер отговори:

„Европейската комисия през следващите дни, през март ще представи докладите си. Преди минути френският президент Макрон демонстрира тук на подиума, че ние трябва да изпълним важните стъпки към Албания и Северна Македония. Вярвам, че това е един оптимистичен сигнал“.

А на подиума в залата, големите сблъскаха позиции, без да намерят общ тон. Макрон поиска „повече Европа“. Столтенберг контрира, че не може без НАТО. САЩ атакуваха Китай, а Китай дадоха заявка за повече сътрудничество с Европа. 

Междувременно китайската делегация е разговаряла с представители на Ватикана. Отношенията между тях са прекъснати през 1949 г., но между двете страни започва нов диалог.