Да се запази оръжейното ембарго за Либия. Около това решение се обединиха външните министри от международната група за северноафриканската държава по време на специалната среща по сигурността в Мюнхен. Европа беше в основния фокус на внимание през последния ден от срещата.

По време на дебатите бяха обсъдени и позитивните сигнали около еврочленството на Северна Македония.

Европа иска да участва в контрола за спазване на забраната за доставки на оръжия в Либия – това обяви германският външен министър Хайко Маас в края на срещата. Темата влиза утре в дневния ред на европейските първи дипломати в Брюксел.

От подиума в Мюнхен френският президент Еманюел Макрон намекна, че ще даде „зелена светлина“ на Скопие и Тирана, ако последните доклади на Брюксел са положителни. 

Снимка: Reuters

„Трябва да бъдем внимателни. Трябва да направим всичко възможно, за да бъде докладът на Европейската комисия положителен. Вече имаме нова методология, имаме добри резултати и мисля, че това ни дава шансове. Но още не смея да се радвам“, уточни Никола Димитров, външен министър на Северна Македония.

Външният министър на България Екатерина Захариева също коментира добрите новини за западната ни съседка. „Ние правим всичко възможно, за да ги подпомагаме. България много пъти води разговори – формални и неформални с Франция, за да се даде „зелена светлина“ и за Република Северна Македония, и за Албания. Както Никола, така и аз не смея да се радвам още преди докладите на комисията“, допълни тя.

Първите дипломати на двете държави уточниха детайли за срещата по Берлинския процес. Домакин на външните министри през март ще е Скопие, а лидерите ще се съберат през ноември в София.

Европа все още търси своята роля на международната сцена, пролича в дискусиите. „Европа трябва да развие апетит, за да бъде сила. Желанието да действа. Наистина да действа, а не само да прави коментари“, каза Жозеп Борел, върховен представител по външната политика и сигурността на ЕС.

След 3 дни среща – сега е ред на действията. Пред камерите световните лидери не промениха позициите си, но със сигурност има решения, постигнати зад кулисите.